top of page
  • nses09

В Україні з 1 березня по 1 квітня триває місячник боротьби із захворюванням на туберкульоз.

Ще в 1993 році Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила цю недугу глобальною проблемою. Вже чверть століття фахівці з усього світу намагаються взяти під контроль це захворювання та зупинити його поширення. Не дивлячись на зусилля цифри статистики залишаються трагічними – щорічно туберкульоз забирає життя більше 1 млн. людей на землі. В Україні від цієї хвороби щодня вмирає 11 чоловік. . Щорічно виявляється близько 32 тис. нових випадків захворювання.

За даними Центру громадського здоров’я України, у 2023 році в Україні зареєстрували 19 851 людину, хвору на ТБ, серед них: діти віком 0-14 років - 639 осіб; підлітки віком 15-17 років - 196 осіб.

1.     Що потрібно знати про туберкульоз?

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, викликане паличкою Коха, туберкульозної мікобактерією. Передається воно повітряно-крапельним шляхом. Туберкульоз може вражати кісткову тканину, нирки, головний мозок, але в 90% випадків хвороба завдає удар по легеням

Проблема туберкульозу – в його прихованому безсимптомному перебізі. Інфекція може повільно розвиватися в організмі і явними ознаками проявитися вже на запущених стадіях.

2.     Як передається туберкульоз?

Основним джерелом інфекції є хворі на туберкульоз з відкритими формами, які виділяють збудника в навколишнє середовище під час кашлю, чхання, при розмові. Кожен хворий протягом року під час контактів може заразити до 14 осіб.

3.     Як проявляються симптоми туберкульозу?

-        кашель понад 2 тижні;

-        підвищена температура тіла понад 7 днів;

-        утруднене дихання;

-         біль у грудях;

-         поганий апетит, безпричинна втрата ваги;

-         постійна слабкість;

-        підвищена пітливість, особливо вночі;

-        кровохаркання.

4   Яка категорія населення найбільш вразлива до захворювання на туберкульоз?.  

Найбільш вразливими є особи з ослабленою імунною системою.

 Зокрема:

-         ВІЛ-інфіковані,

-         хворі на цукровий діабет,

-        хронічні та онкологічні захворювання.

-        люди похилого віку, діти, вагітні жінки, люди з ослабленим імунітетом, хронічними захворюваннями.

 Також у групі ризику – люди, чий організм виснажений надмірним перевантаженням, постійними стресами,  поганим харчуванням, зловживанням алкоголем, наркотиками, тютюном.

5.     Як діагностують туберкульоз?

Спочатку сімейний лікар проводить скринінг та опитування (https://tbtest.phc.org.ua/) і за результатами у разі необхідності скеровує на обстеження мокротиння чи іншого біологічного матеріалу. Потім, за необхідності, скеровує на дообстеження до фтизіатра. Діагноз встановлює фтизіатр.

Необхідність проведення флюорографії визначає сімейний лікар. Необхідність додаткового обстеження – бронхоскопію, комп’ютерну томографію та ін. – визначає фтизіатр.

Запідозрити туберкульоз можна за симптомами та/або за результатами радіологічного обстеження органів грудної клітки. Для того щоб вчасно виявити хворобу, людям із груп ризику варто регулярно проходити скринінгове анкетування, радіологічне дослідження органів грудної клітки, а також у деяких випадках молекулярно-генетичне дослідження. Для останнього в пацієнта беруть мокротиння чи інші біологічні рідини, зокрема кал у маленьких дітей. Такі методи встановлюють не лише наявність інфекції, а й визначають чутливість бактерій до антибіотиків, що допомагає підібрати ефективне лікування.

Для вчасного виявлення захворювання дорослим і підліткам з 15 років роблять флюорографію – знімок легень,  а дітям і підліткам – спеціальний тест –   пробу Манту.

6.     Якого лікування потребує хворий на туберкульоз?

Люди, у яких діагностували туберкульоз, можуть лікуватись стаціонарно в медичному закладі або амбулаторно, тобто вдома під контролем лікаря. У більшості випадків люди з туберкульозом лікуються амбулаторно з першого дня захворювань. Це ефективно і безпечно для навколишніх, якщо так визначив лікар.

Якщо туберкульоз підтверджують, сімейний лікар за потреби направляє пацієнта на консультацію до лікаря-фтизіатра. Той призначає схему лікування та визначає необхідність у госпіталізації. Стаціонарно пацієнти лікуються у фтизіопульмонологічних закладах.

У більшості випадків лікування туберкульозу не потребує тривалого перебування в лікарні. Пацієнти починають лікуватися вдома, коли в їхньому мокротинні збудник туберкульозу не виявляється або після 2-3 тижнів ефективного лікування. Така людина більше не є заразною для навколишніх, але має продовжувати лікування.

Пацієнтів, які не потребують стаціонарного лікування або вже закінчили його, у більшості випадків веде сімейний лікар, іноді фтизіатр. За потреби сімейний лікар консультується щодо свого пацієнта з фтизіатром.

Сімейний лікар супроводжує пацієнта протягом усього лікування: видає необхідні препарати, які медзаклад отримує від  фтизіопульмонологічного закладу, призначає аналізи для відстеження прогресу в лікуванні та виявлення можливих побічних реакцій на терапію та за потреби надає психосоціальну підтримку.

Звертаємо увагу, що проведення комп'ютерної томографії для діагностики туберкульозу є безкоштовним.

На сучасному етапі туберкульоз не є вироком, як це було раніше. Курс лікування новими препаратами за програмою DOTS, яка діє в нашій країні, допомагає досягти одужання в 90% випадків! Головне – вчасно пройти діагностику і якомога швидше почати лікування.

24 Березня Міжнародний день боротьби з туберкульозом.

В Україні з 1 березня по 1 квітня триває місячник боротьби із захворюванням на туберкульоз.

Місячник спрямований на підвищення рівня освіченості населення з питань профілактики цього захворювання, упродовж цього часу проводиться весь комплекс заходів, спрямованих на стабілізацію ситуації з поширенням туберкульозу.

5 просмотров0 комментариев
bottom of page