top of page
  • nses09

11 квітня в усьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона.

Хвороба Паркінсона це неврологічне захворювання, що повільно прогресує й розвивається внаслідок утрати нервових клітин у частині мозку, яку називають сірою субстанцією, та призводить до порушення рухової системи. Основним недоліком якого є - безповоротний процес. Наразі, у світі, немає лікування від цього захворювання. Для пацієнтів є лише доступні методи, які допомагають полегшити симптоми та підтримувати якість життя.

Симптоми захворювання проявляються у віці 55-60 років, але бувають винятки, коли їх можна спостерігати й у віці до 40 років.

Основними симптомами хвороби Паркінсона є:

 -Тремор. Постійні посмикування або тряска рук, ніг, підборіддя.

- Сповільненість рухів. Спостерігається під час ходьби, письма, споживання їжі, проявляється специфічним уповільненням рухів.

- Зміна ходи. Зазвичай людина починає ходити короткими кроками, а тіло має легкий нахил вперед. Через погіршення рівноваги, хворий намагається прискорювати ходу. Або ж навпаки, людина стає повільніше ходити й ноги ніби волочить за собою.

- Втрата контролю над тілом. Поява скутості та напруги в мʼязах, зміна міміки. Відмічаються стани ніби людина «скамʼяніла», все тіло спазмує.

- Додатковими симптомами можуть бути: розлади та втрата нюху, тривога та депресія, погіршення сну, а також захворювання шлунково-кишкового тракту й сечової системи.

Хоча чітких причин виникнення хвороби - досі немає, проте є рекомендації, які допоможуть запобігти хворобі Паркінсона:

- здорове та збалансоване харчування;

- регулярні фізичні вправи;

- зниження стресу;

- достатня кількість споживання кислот Омега-3 та вітаміну D

Якщо ви помітили у своїх рідних чи у себе схожі симптоми - не зволікайте, а зверніться до сімейного лікаря для діагностики.

0 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page