top of page
  • nses09

Актуально про головне!

20 грудня ц.р. за участю представників управління держпродспоживслужби у Новгород – Сіверському району, Новгород-Сіверського районного відділу ГУ ДСНС України у Чернігівській області проведене засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Новгород-Сіверської міської ради з порядком денним:

1.    Про заходи з профілактики захворювання ботулізмом

2.     Щодо захворюваності на ГРВІ та грип

Інформацію по розглянутим питанням надали фахівці Новгород – Сіверського міськрайонного відділу ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» завідувач міськрайвідділу (лікар епідеміолог) Сльозка Т.О.,

лікар з гігієни харчування Каток В.Є.

На виконання доручення заступника голови обласної державної адміністрації №01-01-05/18833 – вих. від 01.11.2023р., заступника генерального директора ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ» від 22.11.2023р. №03.2-6/1495 «Про заходи з профілактики захворювання ботулізмом» в районі проводиться комплекс заходів щодо інформування населення, школярів учбових закладів про смертельне небезпечне харчове отруєння – ботулізм.

Чернігівська область знаходиться на 2 місці по кількості випадків захворюваності на ботулізм серед населення України в 2023році.

(Житомирська область -11 випадків, Чернігівська область - 8 випадків).

Продукти що спричинили ботулізм в 2019-2023 роках

 Риба в'ялена непатрана 92,2 %

 Консерви домашні        2,6 %

 Риба копчена       5,2 %

В домашніх умовах практично  85 відсотків населення не дотримується технологічного процесу приготування в’яленої риби.

Ботулізм - це смертельно небезпечне харчове отруєння, яке виникає після вживання продуктів, що містять ботулінічний токсин.

Ботулотоксин зберігається стільки ж, скільки і сам продукт. При цьому відрізнити продукт із вмістом токсину від звичайного доброякісного зазвичай неможливо. Іноді токсиноутворення в консервній банці може проявитися «бомбажем» (здуттям), завдяки газоутворенню при життєдіяльності мікроорганізмів. Але в більшості випадків розпізнати ботулотоксин у продукті ніяк не можна - ні за смаком, ні за запахом, ні за зовнішнім виглядом.

     Ботулотоксин спричиняє серйозні ушкодження нервової системи, блокуючи передачу нервових сигналів до м'язів, що спричиняє, серед іншого, дихальну недостатність і як наслідок – смерть. 

       Запорукою успішного лікування ботулізму є вчасне звернення за медичною допомогою та термінове введення протиботулінічної сироватки. 

     З 01.10.2023 року розпочався епідемічний сезон захворюваності на грип та ГРВІ. Фахівцями  Новгород-Сіверського відділу проводиться щотижневий моніторинг захворюваності на грип та ГРВІ, у т.ч. коронавірусну хворобу(COVID-19).

            У цьому епідемічному сезоні коронавірусну хворобу (COVID-19) визначили як гостру вірусну інфекцію, яка підлягає щотижневому обліку,Також  на сьогоднішній день  захворюваність на ГРВІ не перевищує епідемічний поріг, та знаходиться на міжсезонному рівні, але в де яких районах нашої області є вже перевіщення епідемічного порогу (з 57 громад -14 з перевіщенням)

За жовтень 2023 року захворівших на ГРВІ ( в т.ч. COVID-19 лабораторно підтверджено) – 191 осіб,  з них 22 дітей.

За листопад 2023 року захворівши на ГРВІ ( в т.ч. СОVID-19 лабораторно підтверджено)-288 осіб, з них 49 дітей.

Летальні випадки внаслідок ГРВІ, COVID-19 та грипу  не реєструвалися.

                              Враховуючи важливість попереджувальних заходів у профілактиці ботулізму, грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій вирішено продовжити широку роз’яснювальну роботу серед населення громади використовуючи листівки, пам’ятки, інформацію в місцевій пресі, використовуючи соціальні мережі (сайти, фейсбук, чати та інше). Задіяти в цьому напрямку освітян, прийняти заходи щодо заборони продажу на місцевому ринку продукції домашнього користування, яка є однією з причин ботулізму.

6 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page